Czytasz odpowiedzi wyszukane dla frazy: bakłażan przepisy





Temat: nadmiar bakłażana i cukinii
Moje 2 ulubione przepisy!

Bakłażan ze szpinakiem
1 bakłażan około 20 dkg
25 dkg szpinak
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól

Szpinak opłukać, grubo pokroić. Bakłażana pokroić w kostkę. Czosnek obrać,
pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę obsmażyć na złoty kolor kostki
bakłażana, dodać posiekany czosnek, chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojony
szpinak. Smażyć razem około 2 minuty, przyprawić i podawać.


Świderki z bakłażanem i pomidorami
2 średnie bakłażany
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku 4 średnie pomidory
sól i pieprz
1-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki tartego parmezanu
300 g makaronu świderki
świeżo zmielony czarny pieprz

Obieramy bakłażany i kroimy w drobną kostkę.
Wlewamy połowę oliwy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy czosnek i bakłażany.
Smażymy na wolnym ogniu do miękkości.
W tym czasie obieramy pomidory, wybieramy pestki i kroimy miąższ w kostkę.
Wlewamy resztę oliwy na patelnię i dodajemy pomidory.
Smażymy dalsze 5 min, dodajemy sól i bazylię.
W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy.
Wykładamy makaron na patelnię i dokładnie mieszamy.
Posypujemy pieprzem, parmezanem i ponownie mieszamy.
Przeczytaj resztę wypowiedzi z tematu





Temat: pyszne "coś" z bakłażana
pyszne "coś" z bakłażana
Przepis rodem z Włoch przywieziony przez znajomych i wielokrotnie sprawdzany!
Bakłażana pokroić w plasterki, nie za grube. Usmażyć BEZ TŁUSZCZU na SUCHEJ
patelni, najlepiej teflonowej, z dwóch stron. Potem układać warstwami w
słoiku,
salaterce: bakłażany, sól (trochę), czosnek (zgnieciony) - ile kto lubi i
posiekaną natkę pietruszki, polewać warstwy oliwą z oliwek i lekko dociskać.
Potem zakręcić słoik, lub przykryć naczynie i do lodówki na parę godzin,
najlepiej na noc. Pyszne do wędlin, do chlebka....
Przeczytaj resztę wypowiedzi z tematu





Temat: _____Nasze menu - reaktywacja
F2 D19
Oj dużo za dużo. Cały dzień w domu, deszcz, PMS - no i skończyło się jak się
skończyło. Oj wstyd mi.
s: jabłko, pół ricotty z łyżką bezcukrowego dżemu, słodzik (pycha!)
o: trochę makaronu razowego, mnóstwo białego sera 0%, łyżka bezcukrowego dżemu
(pycha!) i słodzik
k: pół zapiekanki z bakłażana (przepis forumowy, tylko fety light za dużo:-)
d: dwa zawijaski z fety light i szynki.
a na dodatek - oczywiście browar, wszak to piątek:-)

przegięłam na wszystkich frontach,zwłaszcza na froncie serkowym. Na dodatek
wyjeżdżam i mogą się stać różne rzeczy. Więc życzę plażowego łykendu:-)

Przeczytaj resztę wypowiedzi z tematu



Temat: South Beach Diet - start:-)
Przepis - BAKŁAŻAN NADZIEWANY
BAKŁAŻAN NADZIEWANY

Składniki:
bakłażan
pomidor
cebula
pieczarki
żółty ser
przyprawy

1. Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż). Posypać solą i odstawić na ok. 20 min.
Po 20 minutach zebrać suchym papierowym ręcznikiem krople, które się pojawią (w
ten sposób unikniemy gorzkiego smaku).
2. Miąższ bakłażana posiekać.
3. Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek.
4. Dodać do cebuli pieczarki i podsmażyc kilka minut.
5. Dodać pomidory i posiekany miąższ bakłażana. Podusić kilka minut, aż nieco
zmiękną. Przyprawic do smaku.
6. Taką masą nadziewać połowki bakłażana.
7. Wstawić do gorącego piekarnika, leciutko skropić oliwą z oliwek (nie jest to
konieczne) i zapiec przez ok. 0,5 h. Można posyać startym żółtym serem. Przeczytaj resztę wypowiedzi z tematu



Temat: co można zrobić z bakłażanów?
Wpisz w Googlu "bakłażan przepisy".
Przeczytaj resztę wypowiedzi z tematu



Temat: Bakłażan - przepisy
Bakłażan - przepisy
Co dobrego mozna pzrydzadzic z bakłazana prosze o propozycje przepisow. Przeczytaj resztę wypowiedzi z tematu



Temat: cukinia, kabaczek, bakłażan- przepisy????????
cukinia, kabaczek, bakłażan- przepisy????????
Cukinie dodaję do lecza i to tyle jeśli chodzi o warzywa podane w temacie.
Podrzuccie proszę jakieś przepisy dla małego candidowca z ich wykorzystaniem. Przeczytaj resztę wypowiedzi z tematu



Temat: Bakłażany
to sa kolejne "nasze"(Wasze:) przepisy.
co do ilosci i wielkosci pestek - to mysle, ze zalezy od gatunku, albo
stopnia 'dojrzenia'. przechowywanie na pewno ma wplyw na dojrzewanie. brazowy
na przestrzal baklazan jest definitywnie albo przejrzaly, albo zaparzony i do
niczego:(

Baklazan zapiekany z serem i sosem pomidorowym
Składniki:
1 sredni baklazan
oliwa z oliwek
1 duza cebula
2-3 zabki czosnku
pol litra przecieru pomidorowego z kartonika lub srednia puszka pomidorow
bez skorki
bazylia, sol, pieprz
1 okragla mozarella (ja uzywam Barone lub z OSM w Grodzisku)
1 szklanka tartego parmezanu
Przepis:
baklazan kroje w plasterki, smaruje z obu stron oliwa i podpiekam na grillu do
miekkosci (mozna tez w piekarniku w temp ok 200oC). W miedzyczasie na oliwie
podduszam do miekkosci pokrojona cebule i posiekany czosnek, dorzucam pomidory
lub przecier i na malym ogniu gotuje az zgestnieje, dosmaczam sola, pieprzem i
bazylia. Baklazana ukladam w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym oliwa, na
baklazanie ukladam mozarelle, polewam sosem pomidrowym i posypuje parmezanem,
potem znowy baklazan, mozarella i
tak do konca skladnikow - parmezan na wierzchu. Zapiekam calosc w piekarniku
nagrzanym do 200oC, ok 20 minut lub do przyrumienienia sie parmezanu.


BAKLAZAN W PLASTRACH
Przede wszystkim trzeba bakłażana pozbawić goryczki: kroimy go na plastry,
solimy, odczekujemy ok. 30 min. i następnie ścieramy z nich powstałe
kropelki.Na blasze natłuszczonej olejem układamy plastry bakłażana. Na każdym
plastrze kładziemy pokrojonego pomidora, posypujemy pokrojonym (lub
wyciśniętym - jak kto woli) czosnkiem, solą i pieprzem, przykrywamy plasterkami
sera (najlepsza byłaby mozarella). Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i....
cierpliwie czekamy na efekt ze ślinką cieknącą aż do pasa.;)))
-

Bakłazany "patriotyczne":))
1 - 2 baklazany
przecier pomidorowy lub pomidory w zalewie (ew, świeże , sparzone, obrane,
pozbawiojne pestek)
świeża bazylia (od biedy suszona )
chilli (śiwże lub w proszku)
serek homogenizowany (typu Toska...)
czosnek (sporo)
oliwa z oliwek
sól pieprz
Bakłazany pokroić w plastry, posolić, odłożyć (niech sie pocą). Bazylię
poszatkowac. Pomidory + oliwa+ bazylia + sol + pieprz +chilli gotowac na małym
ogniu (ok 20 min). Serek homogenizowany połaczyc z przetartym (zmiażdzoneym)
czosnkiem i solą. Wstawic do lodówki Bakłazany opłukac i osuszyc. Smażyc na
beztłuszczowej patelni (lub na grillu) z obu stron (tylko króciutko) Na talerzu
układać : sos pomidorowy bakłazany skropione oliwą serek z
czosnkiem "wiezyczki" posypać pieprzem i udekorowac liskiem bazylii

"Schabowe" z kapusty odr.zetobi.com.pl/rodzina/domp011.htm
6 liści kapusty białej, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 4 łyżki bułki tartej, sól,
pieprz, olej do smażenia.
Liście kapusty obgotować we wrzącej osolonej wodzie (około 5-7 minut). Wyjąć,
odsączyć z wody, oprószyć pieprzem, włożyć trochę farszu z pieczarek, złożyć
w "chusteczkę". Moczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondla, przeparować.
Przygotowanie farszu: Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych
otworach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie
dodać pieczarki i dusić aż wyparuje woda. Wsypać bułkę tartą, doprawić solą i
pieprzem do smaku.
Przeczytaj resztę wypowiedzi z tematu